Retsept:
2.1kg Better Brew Premium India Pale Ale maltoosat
1kg õllekomplekti parandajat (brew enhancer)
12 gr Better Brew “Willamette” humalaid (pelletid teekotis)
Kitiga kaasasolev pärm
Valmistamine käis taaskord komplektiga kaasatulnud õpetuse
järgi – kuum vesi segada maltoosaga ning lisasin õlleparanduskomplekti
(dekstroos ja kuiv linnaseekstrakt 50/50). Seekord valisin komplekti, millel
oli peamiselt positiivne kasutajate hinnang, kuid esines ka mõningaid arvamusi,
et komplekt oli ilmselt halvaks läinud ning lõpptulemus oli päris mitmel
tagasiside andnuil kohutav. Mina alustasin õlletegu lootuses, et minul tuleb
maitsev tulemus.
Better Brew õllekomplektid on teistest natukene mahukamad
(2.1 kg vs 1.8-1.9), ei ole plekist konservis vaid plastikkotis. Väidetavalt
hoiavad nad sellega kulusid kokku ning saavad pakkuda kvaliteetsemat ning
rohkem toorainet/ekstrakti. Nende väitel on kaasas ka “õige” pärm, mitte fast fermenting, mille töölehakkamiseks
võib kuluda kuni 24h. Minul hakkas
õhulukk esimesi hääli tegema u 17 tundi peale pärmi raputamist virdele. Olin
juba mures, kas peab minema poodi uue pärmi järele. Käärimine algas 23C juures.
Pudelitesse villisin 22.11.2013, lisasin taaskord 4gr
suhkrut 0.5 liitri kohta. Seekord lasin õllel olla kääritusnõus 16 päeva.
OG – 1.041
FG – 1.012
Arvutuslikult koos priming-suhkruga
tuli ABV 4.3%
Maitsmine 20.12.2013 – õlu on selge ja väga tiheda ning
püsiva vahuga. Karboniseerituse tase väga hea. Lõhn ja maitse aga olid väga
valed – oli tunda konservi maitset, nagu miskit oleks riknenud. Mitte hapuks
läinud, aga sellist domineerivat karamelli kommi nüanssi. Ei usu, et selle põhjustajaks
oli dry-hoppimine.
oli dry-hoppimine.
19.04.2014 – endiselt hea karboniseeritus, selge ja hea tiheda
ning püsiva vahuga. Aga ka endiselt on domineeriv mõru-karamelline halb
kõrvalmaitse. IPA-le mittekohaselt vähe mõrudust ning keha.
Järeldused. Ilmselt olin saanud siiski halvaks
läinud/halvasti tehases tehtud komplekti, nagu ka paljud kasutajad foorumites
olid sellest teada andnud. Samas on teada tõde, et komplektist head IPA’t ei
saa, kui just väga palju humalaid ja ka linnaseekstrakti ise juurde ei pane.
Minu 12gr lisa humalaid andis ilmselt veidi aroomi, kuid IPA nõuab ilmselgelt
rohkem. Kirja ma seda kahjuks ei pannud, aga mälu järgi lisasin kuivhumaldamise humalad ka kohe käärituse alguses, mis iseenesest on suhteliselt suur viga.
Postitatud 24.04.2014
Postitatud 24.04.2014
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar