esmaspäev, 11. november 2013

2. pruul - Better Brew Premium India Pale Ale



06.11.2013

Retsept:

2.1kg Better Brew Premium India Pale Ale maltoosat
1kg õllekomplekti parandajat (brew enhancer)
12 gr Better Brew “Willamette” humalaid (pelletid teekotis)
Kitiga kaasasolev pärm


Valmistamine käis taaskord komplektiga kaasatulnud õpetuse järgi – kuum vesi segada maltoosaga ning lisasin õlleparanduskomplekti (dekstroos ja kuiv linnaseekstrakt 50/50). Seekord valisin komplekti, millel oli peamiselt positiivne kasutajate hinnang, kuid esines ka mõningaid arvamusi, et komplekt oli ilmselt halvaks läinud ning lõpptulemus oli päris mitmel tagasiside andnuil kohutav. Mina alustasin õlletegu lootuses, et minul tuleb maitsev tulemus. 

Better Brew õllekomplektid on teistest natukene mahukamad (2.1 kg vs 1.8-1.9), ei ole plekist konservis vaid plastikkotis. Väidetavalt hoiavad nad sellega kulusid kokku ning saavad pakkuda kvaliteetsemat ning rohkem toorainet/ekstrakti. Nende väitel on kaasas ka “õige” pärm, mitte fast fermenting, mille töölehakkamiseks võib kuluda kuni 24h.  Minul hakkas õhulukk esimesi hääli tegema u 17 tundi peale pärmi raputamist virdele. Olin juba mures, kas peab minema poodi uue pärmi järele. Käärimine algas 23C juures.

Pudelitesse villisin 22.11.2013, lisasin taaskord 4gr suhkrut 0.5 liitri kohta. Seekord lasin õllel olla kääritusnõus 16 päeva. 
OG – 1.041
FG – 1.012

Arvutuslikult koos priming-suhkruga tuli ABV 4.3%

Maitsmine 20.12.2013 – õlu on selge ja väga tiheda ning püsiva vahuga. Karboniseerituse tase väga hea. Lõhn ja maitse aga olid väga valed – oli tunda konservi maitset, nagu miskit oleks riknenud. Mitte hapuks läinud, aga sellist domineerivat karamelli kommi nüanssi. Ei usu, et selle põhjustajaks
oli dry-hoppimine.

19.04.2014 – endiselt hea karboniseeritus, selge ja hea tiheda ning püsiva vahuga. Aga ka endiselt on domineeriv mõru-karamelline halb kõrvalmaitse. IPA-le mittekohaselt vähe mõrudust ning keha.

Järeldused. Ilmselt olin saanud siiski halvaks läinud/halvasti tehases tehtud komplekti, nagu ka paljud kasutajad foorumites olid sellest teada andnud. Samas on teada tõde, et komplektist head IPA’t ei saa, kui just väga palju humalaid ja ka linnaseekstrakti ise juurde ei pane. Minu 12gr lisa humalaid andis ilmselt veidi aroomi, kuid IPA nõuab ilmselgelt rohkem. Kirja ma seda kahjuks ei pannud, aga mälu järgi lisasin kuivhumaldamise humalad ka kohe käärituse alguses, mis iseenesest on suhteliselt suur viga.


Postitatud 24.04.2014

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar