Retsept:
1.7kg Coopers Irish Stout maltoosat
500gr dekstroosi
500gr suhkrut
Kitiga kaasasolev pärm
Kaneelipulk
Valmistamine käis kõik Coopers’i õpetuse järgi. Kuuma vee segasin maltoosaga ära, lisasin komplektile kokku 1 kg suhkrut. Enne konservi avamist hoidsin purki u 10 minutit kuumas vees, et “siirupil” oleks mingisugunegi voolavus. Konservi loputasin veel kuuma veega ära. Kõik virdega kokkupuutavad asjad pesin ja puhastasin piinlikult puhtaks. Pärmi raputasin kuivalt u 22C virdele peale, lisasin ka kaneelipulga.
Kääritamine algas 30.10.2013 , temperatuur püsis 21-24 C
vahel, kääritusnõusse viskasin juurde ka kaneelipulga (jõulud tulemas).
Villimine pudelitesse täpselt nädal hiljem 06.11.2013
OG – ei mõõtnud densimeetri puudumise tõttu
FG – 1.010
Pudelitesse läks kokku u 24 liitrit virret, lasin neil seista
1 nädal toatemperatuuril (22C). 0.5l pudeli kohta lisasin 4gr dekstroosi, pärmi
paremaks tööks loksutasin pudeleid paari päeva tagant.
Külma laagerduma tõstsin 14.11.2013
Esimene maitsmine 15.11.2013 – väga toores ja pärmine (mida
oodata oligi), mõrudus oli paigast ära ning lõhnas domineeris ainult pärm.
Maitsmine 19.04.2014 – vahtu tekib 1/3 klaasist, püsib
keskmiselt. Maitse endiselt toores, liialt pärmine, kehalt väga nõrk. Maitse
ülekaalukalt hapu.
Järeldused. Käärimiseks antud aeg oli ilmselgelt liiga väike,
oleks pidanud virdel kauem laskma kääritusnõus pärmi peal olla. Suhkru lisamine polnud ka kõige
parem mõte (eriti stouti puhul), selle asemel pidanuks lisama pigem linnaseekstrakti, äärmisel
juhul õllekomplekti parandajat. Sellest sain palju õppida. Üks järeldus
veel - hiljem välismaistes foorumites ringi uidates selgus, et seda
konkreetset õllekomplekti keegi väga ei soovitanudki. Võtsin nõuks, et
edaspidi uurin milliste komplektidega on inimestel häid kogemusi. Infoühiskonna
võimalused!
Postitatud 24.04.2014
Postitatud 24.04.2014
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar