pühapäev, 14. veebruar 2016

Pruulimise raamatud ehk õllelektüür raamatukogus



Lubasin kunagi, et teen ühe postituse ka pruuliteemalistest ja üldse õllest rääkivatest raamatutest - siin see on. Varasemas postituses olen mokaotsast maininud ka mõndasi online pruulimise info kohti, mida tihemini kasutan.


Kuna olen viimastel aastatel väga palju mööda maailma ringi reisinud, siis on jäänud omajagu aega ka lugemiseks. Pooled neist loetud raamatutest on pruulimisest ja õlledest, sellest ma siin nimekirja koostama hakkangi. Ütlen kohe ära, et füüsilisi raamatuid mul riiulis ei ole (tegelt mõned siiski on), küll aga reisil olles kaaluvad 1MB ja 1GB sama palju ehk minu raamatud on e-raamatud Kindle’is.  Järgnevasse nimekirja  lisasin ainult mida olen ise lugenud ja lugejatele ka soovitan,  mitteloetavaid ehk keskmisest kehvemaid teoseid ma siia üles ei pane. Tuleb välja, et napilt valdav enamus raamatuid on siin väljamaa keeles.

PS. Nimekiri pole lõplik ning täieneb aja möödudes!


Kohustuslik kirjandus pruulijale ja õllesõbrale:



      1.   How to brew”, John Palmer (ENG)   

Kui ma seda raamatut poleks esimeseks siin listis pannud, siis keegi ei võtaks seda nimekirja enam tõsiselt. John Palmer on kodupruulijate elav legend, kes kirjutas väga põhjaliku all-in-one raamatu, kust saab teada kõik põhilisemad võtted ja selgitused esimesteks õnnestunud pruulideks. Sobilik nii ekstraktist pruulijatele, linnastest pruulijatele, kui ka nende kahe pruulimismeetodi kombineerijatele. Ma ei oleks tahtnud olla tema nahas, kui ta pidi oma naisele seletama, et kõik need 5+ aastat mil ta seda raamatut kirjutas, ei saa ta selle eest mingit tulu, kuna kavatseb seda tasuta jagada. Sellegipoolest saad osta ka füüsilise raamatu ning teda toetada. Pruulimisega alustavale õllesõbrale soovitan seda kindlasti esimeseks raamatuks.



      2.       Brew Like a Pro”, Dave Miller (ENG) 
 
         Tavaliselt saab kodupruulijast pro-pruulija, siis Dave Miller astus ühe sammu veel edasi    väga edukat pruulimiskarjääri pöördus ta tagasi kodupruulimise juurde ning selles raamatus õpetab ta kodustele potimeistritele, kuidas oma köögis  profi kombel õlut teha – järjekindlalt, efektiivselt, kvaliteetselt ning mis tema peamine soovitus – investeeri vaadisüsteemi ning elu on lill. Kuigi räägib mingis osas sarnast asja, mida J. Palmer oma “How to Brew” raamatus, on teemakäsitlus siin hoopis teise külje alt ja teise stiiliga kirjutatud  ning kordagi ei teki tunnet, et oled seda juba korra lugenud. Ma ei mäleta kas ma lugesin neid kahte raamatut järjest, aga võibolla oleks mõistlik vahele mõni teine teos võtta ja siis alles “Brew like a pro” kallale asuda. Võib-olla oleks mõistlik neid just järjest ette võtta, ei tea. Igatahes annavad need kaks raamatut kokku imelise oktaavi, kus üks raamat tähistab klaviatuuril valgeid klahve ning teine musti. Hästi kirjutatud raamat ning hea lugemine, väga pro. 


     3.    The Complete Joy of Homebrewing”, 
            Charlie Papazian (ENG) 

Charlie Papazian on ka üks suurkujusid kodupruulijatele, tänu kellele hakkasid asjad kusagil 70-ndatel liikuma paremuse poole ning pruulimistarvikud laiemalt levima. Raamatus kirjeldab nii õlle ajalugu, üldist pruulimise protsessi kui räägib lähemalt ka toorainetest. Ta on väga positiivse ellusuhtumisega härra, kes väga tihti oma lööklauses soovitab mitte muretseda ja võtta näppu üks kodupruul. Muretu mees, hea raamat, paljudele ka pruulimise piibli eest. Soovitan!  Ta kaotab pruulimise juurest ära teaduse ning asendab selle sõnaga “fun”. Täpselt nii ongi!


     4.       Tasting Beer”, Randy Mosher (ENG) 

        Randy Mosher on Ameerika mandrilt pärit härra, kes on ka üles astunud mitmes Beersmithi podcastis, kirjutanud mitmeid pruulimise ja õlleteemalisi raamatuid ning arendab õllekultuuri aina paremuse poole. Raamatus Tasting Beer kirjutab ta loomulikult õlle maitsetest ning nende sobitamist toiduga, lisaks õlle ajaloost pisut, kõrvalmaitsetest ja mis tekib valede pruulimisvõtete korral, kuidas ja mille seest õlut serveerida jne.  Selline hea ja üldine raamat, kus lisaks ka palju maitsesoovitusi.





 
      5.       The Great American Ale Trail”, 
               Christian DeBenetti (ENG) 

    Siin kirjutab autor Ameerika silmapaistvamatest crafti-pubidest ja pruulikodadest ning kirjeldab nende õlle- ja toiduvalikut, asukohta, atmosfääri, ning veidi ka ajaloolist tausta ja kohaliku elu kirjeldust. 
      Kindlast sobilik kõigile, kes on sealkandis ringi trippinud ja erinevaid 
kohti külastanud. Kui äratundmisrõõmu on, siis kindlasti hea lektüür, kuid sobib ka  õllehuvilisele, kel pole võimalust olnud Ameerikas revolutsiooni oma silmaga kaemas.





      6.    Brew Chem 101: The Basics of HomebrewingChemistry”, Lee W. Johnson (ENG)


Suhteliselt põhjalik kuid samas üldine pruulimise keemia raamat, kus vajalik mõningased algteadmised keemiast. Meenutab suuresti bio- kui orgaanilise keemia õpikuid, mida sai ülikoolis loetud. Selle raamatu soovitan ette võtta neil, kel ei teki erinevaid keemilisi valemeid nähes vererõhu häireid ega allergilisi kõrvalnähte. Kasuks tuleb heal tasemel inglise keel, kuid ka sorav Mendelejevi murre. Edasijõudnud pruulijatele ja neile, kes ei nõustu Charlie Papazaniga, et pruulimine peaks olema “fun”, mitte “science”.





     
      7.      Microbrewed Adventures”, Charlie Papazian (ENG) 

Tema teine raamat selles listis juba. Nagu ka pealkirjast võib aimata, on tegu mingismõttes ka reisikirjeldustega, nii Ameerikas kui ka üle maailma. Lühikesed lood, mis päädivad tihti temaatilise retseptiga. Huvitav lugemine, kus palju näinud ja kogenud õllelegend annab edasi oma teadmisi ja (lähi)ajalugu. Eriti soovitan lugeda seda reisil olles.








      8.    The Brewmaster’s Table”, Garret Oliver (ENG)   

        Pole küll otseselt pruulimist õpetav raamat, aga suurepäraselt kirjutatud ja väga lihtsalt loetav real ale ja hea õlle raamat, kus suurmeister Garret Olivier, kes on Brooklyn Brewery pruulmeister, räägib lahti oma loo õlleni ja annab väga hea kirjelduse õllestiilidest ning erinevate õllede sobitamisest toiduga. Kes pole käinud näiteks A. Le Coq-i tehases Tartus muuseumituuril, siis sellest raamatust leiab selle uppunud kaubalaeva loo üles. Lisaks loomulikult väga palju fakte ja lugusid, millest autor on kuulnud otse allikast ehk pruulikojast.  Kohustuslik lugemine igale õllesõbrale, minu vaieldamatu lemmik raamat, mis ei kirjuta otseselt pruulimisest, kuigi tihti seletab ka detailidest, mida konkreetne pruulikoda kasutab või mis traditsioonilisi tavasid ja peeneid nüansse keegi kasutab.



     9.       The Brewer's Apprentice”, Greg Koch (ENG) 

      Greg Koch on üks Stone Brewing asutajatest ning selles raamatus kaasab ta palju teisi edukaid ja kuulsaid (Ameerika) microbrewer’ite pruulijaid ja asutajaid, kus räägivad nii toorainetest, erinevatest stiilidest, pruulimisviisidest- ja tarvikutest kui ka paljudest ekstreemsematest koostisoasedest , ei puudu ka kohustuslikuks saanud retseptid ning siidri ja mõdu osakond. Üldhariv lugemine





     10.   Designing Great Beers”, Ray Daniels (ENG) 
 
        See raamat on paljudele pruulikodadele piibli staatuses ning peapruulmeistrid annavad selle kohustuseks lugemiseks kõikidele pruulijatele ja  –abidele. Raamatu peakiri ka veidi reedab, et tegemist on õllede formuleerimisega ning läheb süvitsi toorainetesse, kuigi mis nii mõneski mõttes on veidi aegunud, kuna tänapäeval on  erinevate humalate, linnaste, pärmide valik mitmekordistunud. Oma osa on ka vee modifitseerimisel. Paljude jaoks on see kohustluslike raamatute TOP3-s. 





 
      11.   Home Brewer’s Gold”, Charlie Papazian (ENG) 
   
      See on Papaziani 3. raamat siin listis. Kuna ta on USA kodupruulijate liidu (American Homebrewers Association) ning USA pruulijate liidu asutaja (Association of Brewers) siis  viimase korraldada on ka World Beer Cup, Great American Beerfestival ja tema all on ka Brewers Publications, siis see annab veidike aimu mehe legendaarsusest ning sellest, mis kaliibritest me siin räägime. Teda võib pidada põhimõtteliselt uue pruulijate koolkonna isaks ning sestap on       ta olnud eeskujuks lugematul arvul kodupruulijatele. Kuna tema süül toimub      ka mitmed pruulijate võistlusi, siis sellest see raamat täpselt räägibki – ette on       ta võtnud parimad auhinnatud pruulid ning nende retseptid ning matsnud neid ning andnud ka päris täpse kirjelduse ja iseloomustuse. Selles mõttes on see hoopis teistmoodi raamat kui senised siin listis. Päris huvitav.




Raamatute list pole kaugeltki täielik, kuna paljud pruuliraamatud ootavad oma järge või siis pole juba loetud raamat hetkel käeulatuses, et temast täpsemalt kirjutada. Näiteks üks Keeniast soetatud pruulimise raamat (ainus õlleteemaline üldse, mille suutsin kohalikest raamatupoodidest leida, seal pole see teema väga populaarne) õpetab nii pruulima, kui annab ka ühe vana Eesti traditsioonilise õlleretsepti. Sellest lähemalt siis, kui saan oma raamatukogule taas juurdepääsu. Aga soovitan siin silma peal hoida, kui teema huvitab.

Kui juhtumisi tead mõnda väga head pruuli- või õlleteemalist kirjandust, mida siin pole üles märgitud, siis anna selles ka mulle teada! Kuna mul on juhuse tahtel sattunud enamus (ee, 100% - toim.) ingliskeelsed raamatud, siis ootaks ka eestikeelseid soovitusi. Edukat lugemist kõigile!

- Charlie Papazian

2 kommentaari:

  1. Tervist, ega ühtegi postituses mainitud raamatut müügiks ei ole pakkuda? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul neid müügiks kahjuks jah pakkuda ei ole, ise kasutan .epub elektroonilisi versioone Kindle'ile, et reisides liigselt kaalu ei lisaks. Aga osad neist peaksid olema täitsa tasuta veebis kättesaadavad. Head lugemist!

      Kustuta