Lubasin kunagi, et teen ühe postituse ka pruuliteemalistest
ja üldse õllest rääkivatest raamatutest - siin see on. Varasemas postituses olen mokaotsast maininud ka mõndasi online pruulimise info kohti, mida tihemini kasutan.
Kuna olen viimastel aastatel väga palju mööda maailma ringi
reisinud, siis on jäänud omajagu aega ka lugemiseks. Pooled neist loetud raamatutest
on pruulimisest ja õlledest, sellest ma siin nimekirja koostama hakkangi. Ütlen
kohe ära, et füüsilisi raamatuid mul riiulis ei ole (tegelt mõned siiski on),
küll aga reisil olles kaaluvad 1MB ja 1GB sama palju ehk minu raamatud on
e-raamatud Kindle’is. Järgnevasse
nimekirja lisasin ainult mida olen ise lugenud ja lugejatele ka soovitan, mitteloetavaid ehk keskmisest kehvemaid teoseid
ma siia üles ei pane. Tuleb välja, et
napilt valdav enamus raamatuid on siin väljamaa keeles.
PS. Nimekiri pole lõplik ning täieneb aja möödudes!
Kohustuslik kirjandus pruulijale ja õllesõbrale:
Kui ma seda raamatut poleks esimeseks siin
listis pannud, siis keegi ei võtaks seda nimekirja enam tõsiselt. John Palmer
on kodupruulijate elav legend, kes kirjutas väga põhjaliku all-in-one raamatu,
kust saab teada kõik põhilisemad võtted ja selgitused esimesteks õnnestunud pruulideks.
Sobilik nii ekstraktist pruulijatele, linnastest pruulijatele, kui ka nende kahe
pruulimismeetodi kombineerijatele. Ma ei oleks tahtnud olla tema nahas, kui ta
pidi oma naisele seletama, et kõik need 5+ aastat mil ta seda raamatut
kirjutas, ei saa ta selle eest mingit tulu, kuna kavatseb seda tasuta jagada.
Sellegipoolest saad osta ka füüsilise raamatu ning teda toetada. Pruulimisega
alustavale õllesõbrale soovitan seda kindlasti esimeseks raamatuks.
2.
“Brew Like a Pro”, Dave Miller (ENG)
Tavaliselt saab kodupruulijast pro-pruulija, siis Dave Miller astus ühe sammu
veel edasi – väga edukat pruulimiskarjääri pöördus ta
tagasi kodupruulimise juurde ning selles raamatus õpetab ta kodustele
potimeistritele, kuidas oma köögis profi
kombel õlut teha – järjekindlalt, efektiivselt, kvaliteetselt ning mis tema peamine soovitus –
investeeri vaadisüsteemi ning elu on lill. Kuigi räägib mingis osas sarnast asja,
mida J. Palmer oma “How to Brew” raamatus, on teemakäsitlus siin hoopis teise
külje alt ja teise stiiliga kirjutatud ning kordagi ei teki tunnet, et oled seda juba
korra lugenud. Ma ei mäleta kas ma lugesin neid kahte raamatut järjest, aga võibolla
oleks mõistlik vahele mõni teine teos võtta ja siis alles “Brew like a pro”
kallale asuda. Võib-olla oleks mõistlik neid just järjest ette võtta, ei tea.
Igatahes annavad need kaks raamatut kokku imelise oktaavi, kus üks raamat
tähistab klaviatuuril valgeid klahve ning teine musti. Hästi kirjutatud raamat
ning hea lugemine, väga pro.
Charlie
Papazian (ENG)
Charlie Papazian on ka üks suurkujusid kodupruulijatele, tänu kellele hakkasid asjad kusagil 70-ndatel liikuma paremuse poole ning pruulimistarvikud laiemalt levima. Raamatus kirjeldab nii õlle ajalugu, üldist pruulimise protsessi kui räägib lähemalt ka toorainetest. Ta on väga positiivse ellusuhtumisega härra, kes väga tihti oma lööklauses soovitab mitte muretseda ja võtta näppu üks kodupruul. Muretu mees, hea raamat, paljudele ka pruulimise piibli eest. Soovitan! Ta kaotab pruulimise juurest ära teaduse ning asendab selle sõnaga “fun”. Täpselt nii ongi!
4.
“Tasting Beer”, Randy Mosher (ENG)
Randy Mosher on Ameerika
mandrilt pärit härra, kes on ka üles astunud mitmes Beersmithi podcastis, kirjutanud
mitmeid pruulimise ja õlleteemalisi raamatuid ning arendab õllekultuuri aina
paremuse poole. Raamatus Tasting Beer kirjutab ta loomulikult õlle maitsetest
ning nende sobitamist toiduga, lisaks õlle ajaloost pisut, kõrvalmaitsetest ja
mis tekib valede pruulimisvõtete korral, kuidas ja mille seest õlut serveerida
jne. Selline hea ja üldine raamat, kus
lisaks ka palju maitsesoovitusi.
Christian
DeBenetti (ENG)
Siin kirjutab autor Ameerika silmapaistvamatest crafti-pubidest ja pruulikodadest ning
kirjeldab nende õlle- ja toiduvalikut, asukohta, atmosfääri, ning veidi ka
ajaloolist tausta ja kohaliku elu kirjeldust.
Kindlast sobilik kõigile, kes on
sealkandis ringi trippinud ja erinevaid
kohti külastanud. Kui äratundmisrõõmu
on, siis kindlasti hea lektüür, kuid sobib ka õllehuvilisele, kel pole võimalust olnud Ameerikas revolutsiooni oma silmaga kaemas.
6. “Brew Chem 101: The Basics of HomebrewingChemistry”, Lee W. Johnson (ENG)
Suhteliselt põhjalik kuid samas üldine pruulimise keemia raamat, kus
vajalik mõningased algteadmised keemiast. Meenutab suuresti bio- kui orgaanilise
keemia õpikuid, mida sai ülikoolis loetud. Selle raamatu soovitan ette võtta
neil, kel ei teki erinevaid keemilisi valemeid nähes vererõhu häireid ega allergilisi kõrvalnähte. Kasuks
tuleb heal tasemel inglise keel, kuid ka sorav Mendelejevi murre. Edasijõudnud
pruulijatele ja neile, kes ei nõustu Charlie Papazaniga, et pruulimine peaks
olema “fun”, mitte “science”.
7.
“Microbrewed Adventures”, Charlie Papazian (ENG)
Tema teine raamat selles listis juba. Nagu ka pealkirjast võib aimata, on tegu mingismõttes ka reisikirjeldustega, nii Ameerikas kui ka üle maailma. Lühikesed lood, mis päädivad tihti temaatilise retseptiga. Huvitav lugemine, kus palju näinud ja kogenud õllelegend annab edasi oma teadmisi ja (lähi)ajalugu. Eriti soovitan lugeda seda reisil olles.
Pole küll otseselt pruulimist õpetav raamat, aga suurepäraselt
kirjutatud ja väga lihtsalt loetav real
ale ja hea õlle raamat, kus suurmeister Garret Olivier, kes on Brooklyn Brewery pruulmeister, räägib lahti oma loo õlleni ja
annab väga hea kirjelduse õllestiilidest ning erinevate õllede sobitamisest
toiduga. Kes pole käinud näiteks A. Le Coq-i tehases Tartus muuseumituuril,
siis sellest raamatust leiab selle uppunud kaubalaeva loo üles. Lisaks
loomulikult väga palju fakte ja lugusid, millest autor on kuulnud otse allikast
ehk pruulikojast. Kohustuslik lugemine
igale õllesõbrale, minu vaieldamatu lemmik raamat, mis ei kirjuta otseselt
pruulimisest, kuigi tihti seletab ka detailidest, mida konkreetne pruulikoda
kasutab või mis traditsioonilisi tavasid ja peeneid nüansse keegi kasutab.
Greg Koch on üks Stone Brewing
asutajatest ning selles raamatus kaasab ta palju teisi edukaid ja kuulsaid
(Ameerika) microbrewer’ite pruulijaid ja asutajaid, kus räägivad nii
toorainetest, erinevatest stiilidest, pruulimisviisidest- ja tarvikutest kui ka
paljudest ekstreemsematest koostisoasedest , ei puudu ka kohustuslikuks saanud retseptid
ning siidri ja mõdu osakond. Üldhariv lugemine
10.
“Designing Great Beers”, Ray Daniels (ENG)
See raamat on paljudele
pruulikodadele piibli staatuses ning peapruulmeistrid annavad selle kohustuseks
lugemiseks kõikidele pruulijatele ja –abidele.
Raamatu peakiri ka veidi reedab, et tegemist on õllede formuleerimisega ning
läheb süvitsi toorainetesse, kuigi mis nii mõneski mõttes on veidi aegunud,
kuna tänapäeval on erinevate humalate,
linnaste, pärmide valik mitmekordistunud. Oma osa on ka vee modifitseerimisel.
Paljude jaoks on see kohustluslike raamatute TOP3-s.
11.
“Home Brewer’s Gold”, Charlie Papazian (ENG)
See
on Papaziani 3. raamat siin listis. Kuna ta on USA kodupruulijate liidu (American
Homebrewers Association) ning USA pruulijate liidu asutaja (Association of Brewers) siis viimase korraldada on ka World Beer Cup,
Great American Beerfestival ja tema all on ka Brewers Publications, siis see annab veidike
aimu mehe legendaarsusest ning sellest, mis kaliibritest me siin räägime. Teda
võib pidada põhimõtteliselt uue pruulijate koolkonna isaks ning sestap on ta
olnud eeskujuks lugematul arvul kodupruulijatele. Kuna tema süül toimub ka
mitmed pruulijate võistlusi, siis sellest see raamat täpselt räägibki – ette on ta võtnud parimad auhinnatud pruulid ning nende retseptid ning matsnud neid
ning andnud ka päris täpse kirjelduse ja iseloomustuse. Selles mõttes on see
hoopis teistmoodi raamat kui senised siin listis. Päris huvitav.
Raamatute list pole kaugeltki täielik, kuna paljud
pruuliraamatud ootavad oma järge või siis pole juba loetud raamat hetkel
käeulatuses, et temast täpsemalt kirjutada. Näiteks üks Keeniast soetatud pruulimise raamat (ainus õlleteemaline üldse, mille suutsin kohalikest raamatupoodidest leida, seal pole see teema väga populaarne) õpetab nii pruulima, kui annab ka ühe vana Eesti traditsioonilise õlleretsepti. Sellest lähemalt siis, kui saan oma raamatukogule taas juurdepääsu. Aga soovitan siin silma peal hoida,
kui teema huvitab.
Kui juhtumisi tead mõnda väga head pruuli- või
õlleteemalist kirjandust, mida siin pole üles märgitud, siis anna selles ka
mulle teada! Kuna mul on juhuse tahtel sattunud enamus (ee, 100% - toim.) ingliskeelsed
raamatud, siis ootaks ka eestikeelseid soovitusi. Edukat lugemist kõigile!
- Charlie Papazian |
Tervist, ega ühtegi postituses mainitud raamatut müügiks ei ole pakkuda? :)
VastaKustutaMul neid müügiks kahjuks jah pakkuda ei ole, ise kasutan .epub elektroonilisi versioone Kindle'ile, et reisides liigselt kaalu ei lisaks. Aga osad neist peaksid olema täitsa tasuta veebis kättesaadavad. Head lugemist!
Kustuta