Alljärgnev kirjutis ilmus kergelt toimetatud kujul ajakirja Pruul esinumbris aprillis, 2016.
Archipelago pilootpruulide degusteerimine baaris Draft & Craft |
Singapur on üks väga omapärane koht Kagu-Aasias,
mis pindalalt on Hiiumaast väiksem, kuid elanikke sellel saarel on 5.5 miljonit ning järjest
kasvab. See on koht, kus kohalikke singapurlasi on ilmselge vähemus ning
rahvastiku moodustab enamuses Hiina, Malaisia ja India päritolu sisserändajad.
Singapur on koht, kus inimesed tänaval on rahulikud, viisakad ja vaiksed. Nagu
eestlasedki, on nendega raske tänaval silmsidet luua, kuna pilgud on kõigil
suunatud nutiseadmetesse. Kohalikud on üheltpoolt väga kinnised, kuid noored on
samas väga avatud ja suhtlemisaldis. Ühistranspordis on noortekambad, sageli
lärmakad, kuid puuduvad eestlastele tuttavad põrandal olevad sihvkakoored,
ropud slaavi ‘komplimendid’, ning mis kõige harjumatum – keegi pole avalikus
kohas silmnähtavalt purjus. Pole vahet kas oled mees- või naissoost, inimesed
söögilauas matsutavad, luristavad ja krooksuvad ning see on väga chill, kuna
Singapuris on õlu väga populaarne jook.
Seda soodustab ka nende paiknemine peaaegu et ekvaatoril, kus on väga soe ja niiske kliima. Neil
on küll nii suuri kui väikeseid kohalikke pruulikodasid, kuid väga meeldivad
neile Euroopa import (makro-)õlled: Heineken, Carlsberg, Guinness, Hoegaarden,
Erdinger jne. Hea on, kui saad Euroopa versiooni Heinekenist, kuna see mis
kohapeal Heineken Asia Pacific pruulib, on õllesõbrale pettumus kõigist neljast
ilmakaarest – vesine, värvusetu, humalata ning iseloomutu. Ise nad väidavad, et vee kvaliteet pole päris
sama mis Hollandis. Samas saan aru, miks nad oma suures pruulikojas tuuril
käies soovitasin nende õlut 2C juures tarbida. Aga ega ma siia kohalikku suurtööstuse
õlut ju maitsma ei tulnud...
Little Island Brewing Co iseteendindatavad kraanid |
Mina elasin äärelinnas idakaldal Changi
Village’is ning vähegi sportlikumale tüübile asub kiviviske kaugusel hotellist
pruulikoda/brewpub nimega Little Island Brewing Co. Tegemist on suhteliselt
uue kohaga, mis on kõigest 6 kuud tegutsenud, kuid sellegipoolest oli värske,
pastöriseerimata ning filtreerimata õlu seal tihtilugu suure populaarsuse tõttu
otsas. Pruulimine toimub seal samas restoranis, peapruulmeister Steve Spinney
on väga muhe vana Inglismaalt, kes oli meeleldi nõus väikse tuuri mulle tegema
ja oma pruulikoda tutvustama. Ühe keedu
suurus on neil ca 1000l, esmane käärimine toimub 3-5 päeva ning seejärel pumbatakse
õlu kohe järelkäärimistanki. Serveerivad nad otse serveerimismahutist, mis oma
olemuselt on põhimõtteliselt 500-liitrine keykeg, kus soliidse vaskanuma sees on
suur “kilekott” mis peale vaadi tühjakssaamist lihtsalt minema visatakse. Minujaoks
väga omapärane on Little Island Brewing Co-s serveerimine – kõik õlled on neil
ainult vaadis ning baaris on iseteenindus. See tähendab seda,et kassas maksad
oma söökide eest ja jookide jaoks saad sarnase kaardi nagu Tallinna
ühistranspordis kasutatakse, selle vahega, et see pole roheline ega kellelegi
tasuta, vaid sinna peale saab igaüks laadida niipalju dollareid kui palju
kellelgi jaksu parajasti on. Seejärel lähed õllekraanide juurde, võtad
külmikust jahutatud õlleklaasi ja valid omale meelepärase kraani saadaoleva
õllega (tavaliselt sai valida kuni 3 erineva õlle vahel, listis kokku 6
erinevat) ning siis piiksutad oma kaardi vastava kraani juures ning vala
otseses mõttes nii palju kui soovid (või kui palju kaardil raha on). 100ml
maksab 2-3 Singapuri dollarit, mis teeb Eesti rahas 1.5-2€ (Õllele ja üldse
alkoholile on Singapur keevitanud aastatega aina rohkem ja rohkem aktsiisi,
kuid tarbimine on jäänud siiski endisele tasemele.) Söögid on käsitööõlle kohale sobivalt
maitseterohked, palju BBQ liha ja tex-mex vürtse, kokad Uus-Meremaalt
hoolitsevad, et toorained oleks värsked ning veiseliha (Singapuris mitte väga
populaarne oma kalli hinna tõttu) kvaliteetne. Õlledest tooksin välja Black Magic stouti, peale mille
maitsmist olin sunnitud Steve’lt uurima, kas selles on ‘nitrot’ ehk lämmastik dioksiidi kasutatud, kuna nõnda siidist ja väiksemullilist karboniseeritust ja vahtu
pelgalt CO2-ga ei saavuta. Black Magic stout võitis ka parima stoudi tiitli
kohalikul käsitööõllede võistlusel. Minu lemmik aga oli viski-porter Islay Porter – kõigepealt võlus selle
värvus mu ära – tumepruun punaka helgiga, porteri kohta harjumatult hele, lõhn
oli lummavalt leivane, viskine, maitses rosinad, kuivatatud ploom, must leib
suitsuahjust. Minu vaieldamatu lemmik. Good Job, Steve!
Singapuri kesklinnas jõe ääres käib kõige
kõvem (öö)melu – seal on turistide konsetratsioon kõige kõrgem kuid loomuliklut
leidub ka palju kohalikke - neile meeldib väga väljas söömas käia. Kohalikult
eestlaste kogukonnalt sain teada, et ega seal väga kodus süüa tehtagi, kuna
väljas käia on mugav ja tihtilugu ka odavam (!). Kõige selle melu epitsentris
asub pruulikoda-restoran Brewerkz.
Neil on Singapuris tegelikult päris
oma kett, kus pakuvad oma värskeid pruule kui ka impordivad parimaid
käsitööõllesid üle kogu maailma.
Teenindus oli alati laitmatult positiivne, rõõmsad tätoveeritud tüdrukud ja
poisid toovad esimese õlle väga kiiresti, kuna nad näevad näost juba ära, et
see kulub marjaks ära. Söögid on pigem euroopalikud – korralikud värsked grillitud
burgerid, pitsad ning fritüüritud snäkid. Õllemenüü on suhteliselt pikk ja
pidevas muutumises. Lisaks kohapeal pruulitud õlledele, milleks on erinevad
IPA-d, belglased, porterid ning single-hop seeriad, pakuvad nad ka kirjut valikut
laiast maailmast. Iga päev oli seal “päevaõlu”, mis oli veidi taskukohasema
hinnaga. Tegelikult on kõige odavam seal käia lõuna paiku, kuna õlle hind on
siis kõige odavam. Õhtu oote ajaks on juba suuremad hinnad ning alates 20st
õhtul on hinnad võrreldes lõunsase ajaga
kahekordsed. Eestlase jaoks pole vahet kas lähed juba hommikul ukse taha
koputama või kesköösel – rahakotile see mõjub laastavalt igaljuhul. Õlledest
aga isiklikud lemmikud olid single hop seeriast Mandarina Bavaria ale ja tume IPA Black Pig. Erinevalt teistest kohalikest elava õlle tootjatest on
minu andmetel nemad ainsad, kes ka pudelitesse (0.5l) ja 5-liitristesse
peo-vaatidesse villivad.
Archipelago Belgian Wit ühes Singapuri chinatowni baaris |
Vanimaks Singapuri pruulikojaks loetakse Archipelago pruulikoda. Neil on päris
korralik müügivõrgustik taga, kuigi ka nende õlut saab eranditult ainult baaridest
ja restoranidest, kuna pudelitesse nad oma õlut ei villi. Valikus on nii IPA, Irish
Ale, pilsner, wit kui ka bock. Kuna ma võtsin õllegurmaanide äpis Untappd palju
sõna nende erinevate õllede kohta, siis Archipelago manager Malcolm Paul Davies
võttis minuga ühendust ning palus, kas ma tuleksin nende uute pilootpruulide
degusteerimisele, sest nende plaan on iiri eili tootmine lõpetada. Väga pikalt
ta mind manguma ei pidanud - läksin meeleldi nende piloote proovima. Sellest
degusteerimisest kujunes lõpuks välja üks grandioosne pidu, kuna iga
degusteerija sai peale ametlikku osa ka oma sõbra sinna sisse. Kogu see üritus
toimus käsitööõllede baaris Draft&Craft, mis asus endises punastelaternate
tänavas. Latekspükstes tüdrukutele keegi väga tähelapanu ei osutanud (jah, nad
olid endiselt seal olemas), kuna kraanist voolasid kolm erinevat pilooti – must
IPA, porter ja inglise bitter. Mul oli juba enne maitsmist selge, mis õlu võtab
Irish Ale’i koha üle ja sellele sain kohapeal ka kinnitust. Must IPA oli peaaegu
hea, aga selle vahega, et see ei olnud must, mõrudust vähe ning aroomis peale
röstitud linnaste väga midagi ei tundnud. Oma suhteliselt suure kanguse kohta polnud ka
väga kergelt joodav. Porter oli minu maitse jaoks veidi lahja ja vesine. Üks
sakslanna mu kõrval, kes oli pärit Münchenist (Oktoberfest!), kukkus juba peale
kahte esimest õlut maitsesügavikku, kuna tumedad õlled polnud kaugeltki tema
spetsialiteet. Kolmas piloot, millele mina oma panuse panin, oli seevastu
kirkalt kuldne ja veidi hägune inglise bitter. Lisaks sellele oli ta veel
kuivhumaldatud Amarilloga – see oli täielik hitt! Ilus värv, kergelt joodav
kuid kaugeltki mitte igav õlu, vaid väga puuvilljane, värske ning selline, mida
peale esimest võtad veel teise ja neljanda. Hindamisel kusjuures oli huvitaval
kombel sessionability ehk joodatavus
üks olulisemaid faktoreid valiku tegemisel. Ka kõik need põikpäised
degusteerijad, kes peale veerand topsi pooldasid kas ebaõnnestunud BIPA’t või
porterit, pidid lõpuks nõustuma, et bitter õlu on just see, mille retsept läheb
edasiarendusele. Irish ale’i vahetab
välja English Bitter ning tuleb ka teine degusteerimisvoor, kus võistlustulle
läheb kaks erinevat versiooni bitterist. Tõotab tulla taaskord üks erakordselt
emotsionaalne õhtu Archipelago kulul, aga mina jään sellest kahjuks seekord
eemale, kuna esimesele degusteerimisele järgnenud päeval sooritasin oma
lõpueksami pehmeltöeldes eeskujulikult ning sain loa tagasi Eestisse lennata.
Eestlased (ja poolakas ja singapurlane) Tiger pruulikojas Singapuris |
Üldiselt on Singapuris väga huvitavad ajad
– nad on aru saanud, et värsked ja kohapeal pruulitud maitseküllased õlled on
teema, millega tulevikus kindlasti rohkem tegeleda. Siiani on nad päris palju
kinni traditsionaalsetes euroopalikes õlledes, mis oma iseloomult on
stiilipuhtad pruulid ilma igasuguse hulluseta. Üpris ruttu hakkasin seal
igatsema oma jõulukuusest pruulitud IPA’t või kookose ja tšilliga pruulitud teravat
stouti, mis nii mõnegi täismehe silma märjaks võttis. Loodetavasti lähiajal on neil julgust rohkem
eksperimenteerida erinevate maitsetega ja
koostisosadega ning miks mitte ka mõne barrel age’d õllega välja tulla. Mina usun, et nad on väga õigel
teel oma arengus ning liiga kiirelt suitsuse ja kange turbaõlle juurde minnes
võib algaja kraftisõbra võibolla isegi ära hirmutada. Aga üks oluline aspekt
miks ma Singapuri õllerevolutsioonis milliliitritki ei kahtle on see – kõigil pruulmeistritel,
poepidajatel ja õlleentusiastidel on oma kirest rääkides säde silmades!
Tekst ja pildid: Silver Solnask / Kalamaja
Pruulikoda / silverpruulib.blogspot.com
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar