Esimene partii Kalamaja Pruulikoja õlu Miss Haizon, mis oli
ühtlasi ka meie esimene ametlik pruul, on saanud otsa ning teha tuli üsna
kiirelt ka korduspruul. Kuna meil puudus varem igasugune kogemus Õllenaudi seadmetega
ning kuidas nad käituvad, siis pidime “lendama pimedalt peale”. See siis
tähendab, et põhimõtteliselt scale’isime
lihtsalt oma kodupruuli raskelt paikatimmitud retsepti vastavalt Õllenaudi
pruulikoja mahtudele. Olgugi, et tulemusega olime väga rahul, otsustasime
korduspruuli retsepti mõnevõrra täiustada. Paratamatult täpselt sama tulemust
50-liitrise kodupruuliga ei saa, leidsime, et saab teha veel päris palju
parandusi retseptis, et tulemus oleks ‘originaalile sarnasem’.
Erineva tulemuse põhjustab siis täpsemalt mitte midagi muud,
kui teistsugune
pruulimise süsteem, st. erinev keedu ja meski suurus ning efektiivsus, sellest tulenevalt ka erinev humala utilisatsiooni aste, erinev kuumuse allikas, linnaste jahvatamise aste, mahtudega seotud suuremad ajakulud, aereerimine, fermenterite kuju ja suurus, pärmi tervislik seisukord jnejnejne. Seega esmalt tuleb õlu valmis pruulida ja siis hiljem saab maitsest järeldusi teha ja järgmise pruuli vastavalt ka kalibreerida.
pruulimise süsteem, st. erinev keedu ja meski suurus ning efektiivsus, sellest tulenevalt ka erinev humala utilisatsiooni aste, erinev kuumuse allikas, linnaste jahvatamise aste, mahtudega seotud suuremad ajakulud, aereerimine, fermenterite kuju ja suurus, pärmi tervislik seisukord jnejnejne. Seega esmalt tuleb õlu valmis pruulida ja siis hiljem saab maitsest järeldusi teha ja järgmise pruuli vastavalt ka kalibreerida.
Selleks siis pidime muutma mõningaid asju - meski temperatuuri, linnaste kogust,
vürtside kogust, humalaid (küll olude sunnil) ja nende keedu- ning flame-out’i aegu,
fermentatsioonitemperatuuri – ehk
teisisõnu peaaegu kõike :) . Tulemusega
oleme ise loomulikult palju rohkem rahul ning kõik, keda see muudatus huvitab,
saavad uut Miss Haizonit ka võrrelda (loomulikult kui oled esimest partiid juba
proovinud). Uue MH partii nr on 005.
Edukat degusteerimist ja jaksu Eesti käsitööõllemaastikule, mis praegusel
hetkel tundub, et iga päevaga muutub aina paremaks ja kirjumaks.
Olge kõik turvalised ja kasutage ikka kenasti Untappd'i ja instagramis #KalamajaPruulikoda
Terviseks!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar