kolmapäev, 20. jaanuar 2016

Miss Haizon'i kordustrükk ehk partii 005

Esimene partii Kalamaja Pruulikoja õlu Miss Haizon, mis oli ühtlasi ka meie esimene ametlik pruul, on saanud otsa ning teha tuli üsna kiirelt ka korduspruul. Kuna meil puudus varem igasugune kogemus Õllenaudi seadmetega ning kuidas nad käituvad, siis pidime “lendama pimedalt peale”. See siis tähendab, et põhimõtteliselt scale’isime lihtsalt oma kodupruuli raskelt paikatimmitud retsepti vastavalt Õllenaudi pruulikoja mahtudele. Olgugi, et tulemusega olime väga rahul, otsustasime korduspruuli retsepti mõnevõrra täiustada. Paratamatult täpselt sama tulemust 50-liitrise kodupruuliga ei saa, leidsime, et saab teha veel päris palju parandusi retseptis, et tulemus oleks ‘originaalile sarnasem’.  






Erineva tulemuse põhjustab siis täpsemalt mitte midagi muud, kui teistsugune
pruulimise süsteem, st. erinev keedu ja meski suurus ning efektiivsus, sellest tulenevalt ka  erinev humala utilisatsiooni aste, erinev kuumuse allikas, linnaste jahvatamise aste, mahtudega seotud suuremad ajakulud, aereerimine, fermenterite kuju ja suurus, pärmi tervislik seisukord jnejnejne. Seega esmalt tuleb õlu valmis pruulida ja siis hiljem saab maitsest järeldusi teha ja järgmise pruuli vastavalt ka kalibreerida

Selleks siis pidime muutma mõningaid asju  - meski temperatuuri, linnaste kogust, vürtside kogust, humalaid (küll olude sunnil) ja nende keedu- ning flame-out’i aegu, fermentatsioonitemperatuuri  – ehk teisisõnu peaaegu kõike :) .  Tulemusega oleme ise loomulikult palju rohkem rahul ning kõik, keda see muudatus huvitab, saavad uut Miss Haizonit ka võrrelda (loomulikult kui oled esimest partiid juba proovinud).  Uue MH partii nr on 005. Edukat degusteerimist ja jaksu Eesti käsitööõllemaastikule, mis praegusel hetkel tundub, et iga päevaga muutub aina paremaks ja kirjumaks. 

Olge kõik turvalised ja kasutage ikka kenasti Untappd'i ja instagramis #KalamajaPruulikoda

Terviseks!






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar