08.10.2014
Retsept:
13 kg pale ale
1,3 kg crystal 200
1 kg kaerahelbeid
0,8 g black malt
0,8 kg chocolate malt
250 g laktoosi
78,6 g Galena
100 g Hersbrucker
62 g East Kent Goldings
rasvatut kakaod
kakaonibse
Vanillikaunad
Naturaalne kirsinektar
Irish moss
Pärm US-04
Paljud võrdlevad õllepruulimist kokakunstiga või lausa
võrdsustavad need kaks,ka mina olen seda meelt, et piir neil kahel on õhkkõrn,
aga konkreetselt selle shokolaadi-kirsi stouti juures tundus mulle, et pruulimine on
tahaplaanile jäänud ja peamine on ikka kokkamine ning erinevates öko-, tervise-
ja looduspoodides tooraine järel käia.
Aga kuna kokandus on ka üks mulle mokkamööda tegevustest, siis enda seatud
ülesande ees risti ikka ju ette ei löö. Nii asusingi retsepti koostamise kallale ja
taustainfo kogumisega. Tõsi, kogu see kokkupanek ja koostisainete saadavause
kontroll võttis ikka omajagu rohkem aega, kui mõne lihtsama pale ale’i puhul.
Aga lõpuks, peale nädalaid möllamist, sai retsept lukku ja kõik mis
pruulimispoest võimalik tellida, tellisin ära ja muid koostisoasasid hakkasin
üle Eesti taga ajama.
Võiks küsida miks just shokolaadi-kirsi stout?! Kuna üks
väga soliidne porter sai juba tehtud, millega ma ise ülirahule jäin, siis
mõtlesin veidi mässulisust reinheitgebot’i vastu üles näidata ja minna
seekord/taaskord lisandite kasutamise peale välja, ja kõik ikka selleks, et
jõulude ajal oleks hea üks tummine must sõber lahti nööpida.
Algus on hele |
Pruulimise juurde. Enne veel aga tahaks öelda, et see must
sõber eelmises paragrahvis on nii umbes pooleliitrine või veidi väiksem, et saab
õhtuga kurgust alla küll. Nüüd pruulimise juurde. Kuna poole keedu pealt sai
telefoni aku tühjaks, siis jäid mõned märkmed tegemata, taimer kadus ära ning
ka piltide poole pealt oli kogu ettevõtmine suhtelielt hõre. Aga mõned siiski
sain.
"Lend-loputamine" |
Kõige huvitavam osa algab – alutsame keeduga. Humalad
lähevad sisse plaanipäraselt ning et saaks kätte vajalikud IBUd ning EKG
aroomi. Laktoosi, mis on oma olemuselt piimasuhkur millest pärm end läbi ei
näri, teisisõnu jätab tulemuse magusamaks lisades õllele rohkem keha, lisasin
50 minuti peal. Kakaopulbri lisasin 5
minuti peal, kakaonibsid (seda sõna kuulsin küll esimest korda eesti keeles)
lisasin flame out’il. Kakaonibse muide
peetakse supertoiduks, mis sisaldab kõike eluks vajalikku ja natuke rohkemgi.
Tõstab vaimset-füüsilist tervist, keha magnetväli tiksub paika, omandad võime
igas positsioonis põhja suunda näidata, bioloogiline kell sünkroniseeritakse
NASA jaamaga ning saavutad võime vee peal kõndida. Aga tegelikult ka, see koht
kus ma need ostsin, müüja oli äärmiselt tore ja pidas mulle kiirloengu nibside
headest omadustest, andis ka maitsta erinevaid tooteid, mille peale ma enam ei
julgenudki öelda, et ma kogu selle väärtusliku ja kalli asja õlle sisse panen
ja ei söögi neid hommikuks rasvatu ja maitsestamata jogurtiga sisse. Aga eks
see tervis tuleb õllega ka, lihtsalt eelpoolnimetatule on lisaks veel
B-vitamiin.
Kõik need spetsiaalpoed ja nende müüjad-omanikud olid väga
sõbralikud ja abivalmid, rääkisid ja
suhtlesid nii, nagu neid tegelikult ka huvitab mida me endale sisse ajame. Oma ala fanatid, just nii nagu peab!
Keedu lõpus läks oma jagu asju sisse, lõhna järgi oleks
arvanud, et Kalamajas avati just uus chocolaterie
, ikka korralik kakaomuda oli keedupotis peale virde kääritusnõudesse
ümbertõstmist.
Kuna taaskord kasutasin kuivpärmi, siis hüdreerisin selle
eelnevalt vees ja seejärel lisasin
kääritusnõudesse. Peaks ka veel ära märkima, et seekord tuli
kääritusnõusse päris palju setet kaasa – seda kakaopulbrit ja –ube oli päris
mehiselt, et ka tüdrukutele see tulmus pärast meeldis. Kui pärm sai sisse
pandud, algas kääritamine. Mitte lihtsalt kääritamine, aga nii tormiline
kääritamine, mille sarnast mina varem näinud ei ole. Õhuluku tõmbas kümme
korda kindalsti umbe, mullitaja käis
tihemini kui MG3 jõuab minutis laske teha ning erinevalt kuulipildujast, sellel
virdel laskemoon otsa ei saanud – selliselt käis see vähemalt 3-4 päeva.
"Dry-hop" shokolaadi-kirsi stoutil on mitte humalatega, aga
nagu nimestki võib välja lugeda, siis kirssidega. Mina lisasin veel ka vanillikaunasid,
mille eelnevalt pikkupidi pooleks lõikasin, et neist rohkem maitset välja saada. Sellel
aastaajal värskeid kirsse saada ei ole, külmutatud kirsid mind ei rahulda, kuna
kirss ise on üks vähese maitsega vili, siis külmutatud kirss on täiesti mõttetu
kasutada. Samuti ei pidanud kirsiekstrakt väga hea tulemust andma, seega
otsustasin kasutada kirsinektarit. Lisasin kahele kääritusnäule natukene
erinevad kogused ja erinevad tooted, maitses oli vahet tunda küll. Vanilli on
just niipalju, et on aimatav, ei domineeri, kuid selle puudumisel ilmselt oleks
jäänud maitsesse tühimik.
Õlu käis päris pikalt kääritusnõudes, umbes kuu aega,
"dryhopi" lisasin secondarysse, villimisel vahutas päris korralikult, paljud
pudelid ei saanud nii täis nagu oleksin soovinud, lisasin igaksjuhuks veidi
vähem suhkrut kui tavaliselt. Peamiselt sellepärast, et käärimine toimus
suhteliselt jahedas, kusagil 15-18 C peal, teisalt
sellepärast et virdes tundus olevat juba oma jagu ladestunud süsihappegaasi.
Kuulsin osadelt järelkajas, et mõned pudelid hakkasid peale avamist üle ajama,
arvasid et on halvaks läinud. Aga nii see ei olnud, lihtsalt oli palju gaasi sees.
Vanillikaunad |
PS. Olen oma pruulidega edasi läinud, aga kirjatükid on
erinevatel asjaoludel toppama jäänud. Üritan nüüd sellega ka järje peale jõuda.
Kui keegi lootis, et rohkem siit pruule ei tule, siis pean tõdema, et peale
seda pruuli oli mingi hetk 8 nõud käimas, ning vahetult enne aasta lõppu
taaskord on nõud täitumas.
PS 2. Lõpuks saime omale KP logo! Tänud, Gerth, selle eest! Nägime väheke veel vaeva ning tegime omale ka õllesiltidele soliidsed kujundused. Sildid ripuvad nööriga pudeli kaelas nagu lips ümber kaela ikka käib. Sildi teine pool on info jaoks - seal mõned olulisemad õlle parameetrid, villimise kuupäev, lühike kirjeldav tekst, kontaktid, ning otseloomulikult on KP ka kõige lahedamas õllefriikide äppis nimega Untappd!
Terviseks!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar