Pruulitud 10.09.2014
Ameeripa IPA-le omases lillevaasis |
Retsept:
12kg Pale ale
2kg Vienna
0.5kg Crystal 50
0.5kg Cara Plus 10
50g Centenial (60min)
34g Centenial (45min)
34g Centenial (30min)
50g Centenial (15min)
3tl Irish Moss
34g Centennial (0 min)
Safale S-04/Mangrove Jack’s U.S. West Coast M44
Dryhop Centennial, Cascade
Ükspäev läksin poodi ja ostsin suure koti baaslinnaseid,
kottideviisi erilinnaseid ja spordikotitäis humalaid. Kõik ikka selleks, et
järgmiseks päevaks kõik otsas oleks. Mul oli kindel plaan teha ühe päeva
jooksul kaks all-grain pruuli ning ise veel selle juures adekvaatseks jääda.
Minu jaoks oli see veidi nagu reis-ümber-maailma kogemus, lugeja ei pruugi minuga sama kogemust saada, aga see ei olegi nagunii see, mida ma siin püüan edasi
anda...
Mõne sõnaga päevakohaseid uudiseid. Avasime KalamajaPruulikoja facebook’i lehe! Tulge kõik huvilised meile sinna sõpradeks, sealt
kuuleb/näeb meie tegemistest ja
toimetamistest, samuti võibolla
õllejuttu ja muud teemakohast võib ka kohata. Kes soovib meie pruule maitsta, võtke ühendust FB-s või kalamajapruulikoda ät gmail com. Edasi. Käisime Tartus Gambrinuse
hobipruulide kokkutulekul, kus sai nii mõndagi Kalamaja Pruulikoja pruuli
maitsta, sealhulgas ka Ameeripat. Sellest,
kuidas ma selle õlle sinna hobipruuli üritusele valmis sain, räägin teksti
lõpus täpsemalt.
Meski segamine |
Pruulimine on täppistöö! |
Hoolitsesin selle eest, et meskist saaksin kätte kõik suhkrud
ja ainult kõige selgema virde, seega lasin päris pikalt virret ringluses hoida
enne kui ära hakkasin koguma. Filter toimis ilusasti ning mingisugust tõrget
ummistuse näol ei pidanud kogema. Kogusin kõik ilusti keedunõusse, mis sai
suhteliselt ääreni täis ja natuke enamgi (lend-loputamisel sai veidi vett liiga
palju lisatud) ning keet võis alata. Edasi juhtus midagi justkui Kevades – kui
esimesed keemismärgid ilmutasid end poti pinnale, oli propaan just otsa saanud.
Õnneks polnud väga hullu, sõber Tanel
pidi oma varustusega ka peatselt hood’i
lendama, et hakata päeva teist pruuli koos tegema. 15 minutit hiljem ühendasime
juba tema ballooni minu gaasipõletiga ning keemine sai jätkuda. Kuna 50 liitrit
selle ajaga naljalt maha ei jahtu, siis õnneks läks kogu jant keema peaaegu
koheselt.
Testisime ka mimeid käsitööõllesid - üks parem kui teine! |
Keedu ajal lisasin humalad nagu retsept dikteeris ning olin
protsessi kulgemisega maru rahul. Moe pärast viskasin 25g Centennialit ka enne
keetu juba sisse, väljamaal öeldakse First wort hop/FWH, selle võrra läks 60
minuti humalat loomuliklut vähem. Edasi läks päris sujuvalt. Kui olime kõvasti Centenniali humalaid nuusutanud,
siis jahutasime ruttu virde maha ja selest samast jahutusveest saime järgmise
õlle jaoks sooja vee, see sama mis läbi plaatsoojusvaheti läks. Järgmisest
pruulist saab lugeda tulevikus.
Käärima panin selle kahte nõusse ning kahe erineva pärmiga –
Safale US-05 ning Mangrove Jack’s M44 US West Coast. Mõlemat rehüdreerisin 2
pakki ning lisasin hiljem “käimatõmbamiseks” virret juurde. Käis ilusasti, secondary’sse sifoonisin 2
nädalt hiljem, SG oli tegelikult siis juba sama mis FG, aga nädal seisis
teiseses nõus ja sinna läks ka Cascade ja Centennial. Kuivhumaldamine kestis 5
päeva. Pudelitesse ja KEGi läks 29.09.2014.
Kalamaja loodus |
Selle Ameeripa valmimisega oli tore seik see, et ma ei olnud
üldse kindel kas see Tartu hobipruulide degusteerimisürituseks üldse valmis
saab. Presenteerisime seal põhimõtteliselt 3-4 päevast õlut (sünnihetke loeme
pudeldamisest). Ütleme nii, et üle-eelmine päev oli see väga toores, eelmine
päev oli lihtsalt toores, kuid samal päeval enne Tartu poole teele asumist proovides
tundus, et see on just värskelt valmis saanud. Oh tillae! ning haarasin kasti
Ameeripat kohe bussile kaasa. IPA peab värske olema, muidu humala aroom taandub
ajaga liialt ära, aga sellegipoolest ei tohi see toores olla!
Inimestele, kellele IPA on mokkamööda, meeldis see õlu väga ja sai suurepärast tagasisidet.
Peale seda, kui mainisin õlle vanust, tegid enamus degusteerijaid suured silmad
ning ei uskunud, et tegu on nii “alaealisega”.
See oli üks Kalamaja Pruulikoja hitte ning meelsasti osteti seda ka koju
kaasa. Mulle endale meeldib veidike magusam IPA, seda see Ameeripa ka oli. Võibolla sai meski temp liiga kõrge
või karamelli linnast palju, aga järgmine kord prooviks tsut-tsut magusust maha
tõmmata ja humalate kurjust veel rohkem sisse panna.
Kalamaja pruulikoja õlled |
Aga järgmisest pruulist juba õige pea....
Terviseks!
Ameeripa
(American IPA)
ABV 7.1% ja 7.4%
IBU 60
EBC 14
OG 1.066
FG 1.011
Kogus 50l
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar