pruulitud 25.05.2014
Retsept:
11kg Pilsner linnast
1kg Crystal 100 linnast
25gr Magnum (60min)
50gr Fuggles (30min)
50gr Cascade (10min)
110gr Cascade (0min)
1tl Irish moss
2pk SafAle US-05
Nagu nimestki välja võib lugeda, on tegemist on klassikalise
Sierra Nevada Pale Ale õlle klooniga. Et selle klassikalisust veel rõhutada,
siis võtsin loa nime klassikaliste sõnapaaridega veel rikastada. Ütlen kohe ära, et seda retsepti sai ka päris palju ümber tehtud vastavalt
olemasolevale toorainele. Nii mõnigi humal ja linnas sai välja vahetatud
vastavalt mis oli juba olemas, või kuna silme ees olid juba uued retseptid, siis
mõistlik oli kasutada kattuvaid koostisosi tulevaste pruulidega. Seda kõike loomulikult sobivuse piirides.
Aga asja kallale. Pruulipäev algas taaskord suhteliselt vara.
'Suhteliselt' sellepärast, et kellaaeg oli omadega juba lõunas, aga kuna minu
eelmine päev lõppes peaaegu et hommikul, siis lõuna oli minu jaoks enamgi kui hommik.
Seekord tegin ‘monopruulimist’, st et õlletegu tegin üksinda ja keegi teine kõrval oma pruuli ei teinud. Minu eelmisest all-grain õlleteost oli mul
palju õppida, eriti mis puudutab ajakulu. Et kogu protsess ei võtaks enam nii
palju aega, olin vahepeal soetanud vastavad üleminekud, vahekraanid ja
voolikud, need ka õigeks pikkuseks lõiganud ning jahutamiseks ei pidanud enam
keldri vahet jooksma, et vee voolu reguleerida või lihtsalt lahti-kinni keerata.
Samuti alustasin vee soojendamisega juba toas, kus panin kohe 'hommikul' kolm potti veega
tulele. Kui omadega välja jõudsin kolida, oli mul pm juba meskimiseks
olev vesi õige temperatuuriga.
Vesi oli ette valmistatud, hakkasin linnaseid kaaluma ja
siis jahvatama. Ei saanud ka seekord ilma viperusteta – viimane kord kui ma meskimisnõud ehk külmakasti kasutasin,
oli Kalamaja pöevade ajal külma vee serveerimiseks. Selle jaoks sai aga
kraanisüsteem naukene ümber tehtud ning kui ma nüüd oma kuuma vee sisse
kallasin, siis avastasin, et kraan lekib. Kallasin kuuma vee tagasi potti, olin unustanud sisemise mutri peale panna.
Panin mutri ja pingutasin ilusasti ära – nüüd peaks toimima! Kallasin vee taas
meskimisnõusse, kuid ikka lekib. Mida jama - kallasin vee uuesti potti tagasi,
võtsin kraanisüsteemi lahti ja avastain katkise tihendi. Vahetasin tihendi ära (õnneks oli mul neid varuga võetud!),
kontrollisin veel kõik mitu korda üle et ei oleks kusagilt mujalt võimalik
lekkida ning panin vee korra uuesti tulele et temp taas üles saada ning
kallasin meskimisnõusse. Seekord pidas ilusti, kuid kogu see jamamine u 35
liitri veega oli piisavalt väsitav ja aeganõudev, et jäin kohe alguses
mõnusasti graafikust maha.
Meskimine |
Meskimine algas seekord 62C juures 30 minutit, kuna vee temp
sai ikkagi natuke madal. Eelmine kord oli jällegi liiga kõrge ja siis
pidin hoopistükis jahutama. Aga sain temperatuuri tõstetud 67 kraadini ning
meskimine kestis veel 60 minutit. ‘Lendloputasin’ (flysparge) 75C juures ja first
runnings’i tulemuseks sain 1.070 @70C, loputuse lõpus oli näit 1.020 @70C
(mõõtsin eraldi anumas, mitte kõike koos). Ilm kuni siiamaani oli ka Kalamaja kohta päris
hea, aga keset meskimist tuli kange rahetorm peale ning olin sunnitud oma
pruulikoja garaazi kaitsva varjualla kolima. Selg sai kõvasti vatti see päev.
Taevast tuli kutsumata külaline - rahe |
Edasi keetmise juurde. Kui keema läks, lisasin 25gr Magnumi
humalad 60 minutiks (mälu järgi lisasin pool neist tegelikult isegi enne keema
hakkamist). Seejärel läks 50gr Fuggles’it pooleks tunniks, 50gr Cascade’i 10ks
minutiks ning lõkke kustutamisega lisasin veel 110gr Cascade’i. 10 Minutit enne keedu lõppu lisasin ka 1
teelusika Irish Moss’i.
Nüüd edasi algab jahutamine. Kuna eelmine kord tekkis mul
kerge ummistus keedupotis, siis seekord tegin ma korraliku whirlpool’i kus kõik
humalajäägid ja valgud ja proteiinid kogunevad poti keskele, ning selle võrra
on lihtsam virret potist kraani kaudu välja lasta. Peab mainima, et sel moel oli tõesti kõvasti
parem ning sellist väga suurt ummistust ei tekkinudki. Jahutasin maha kusagile
28 kraadi juurde, OG näit 1.050, seekord lisasin ka peale keetmist juurde veidi
vett, et kokku saada 50 liitrit. Pärmi hakkasin juba meskimise ajal ette
valmistama, panin seekord lihtsalt kaks pakki US-05 ja hüdreerisin ära. Oli
näha et pärm oli ilus ja elujõuline, seejärel viskasin pool ühte kääritusnõusse
ning teise poole teise. Enne muidugi viiret kõvasti kääritusnõudes
lokutades-raputades, et pärmile õhku toimetamiseks jätta.
Mõlemad käärimisnõud jätsin garaazi umbes 15C juurde
käärima, tuppa soojemasse keskonda viisin rohkem kui kaks nädalat hiljem ehk 12.06.
Selle aja jooksul oli õhulukk pidevalt mulksumas, alguses väga tormiliselt
(isegi nende jahedate kraadide juures) ning hiljem lihtsalt stabiilselt. Kui
tuppa u 20-22C juurde sooja said, siis mulksumine natukene intensiivistus, kuid
mitte liiga palju.
Dryhopi lisasin 14.06, kus üks kääritusnõu sai 30gr cascade’i,
ning teine 10gr. Plaanis oli võrdselt 20gr panna, aga kuna kallasin otse pakist
eelnevalt koguseid välja kaalumata, siis läks seekord nii (nagu alati). Aga ongi huvitav võrdlusmoment hiljem, eks.
Villisin õlle kahte keg’i 16.06 (3 päeva peale kuivhumaldamist)
ning ülejäänud pudelitesse 17.06, iga pudel sai 4gr suhkrut. Üks väike tähelepaneks on see, et seekord ma ei sifooninud õlut teise kääritusnõusse (secondary'sse) edasi ennem villimist, tulemus oli see, et visuaalselt läks siiski päris palju settimata sodi pudelitesse. Edaspidi üritan siiski selle lisa sammu ära teha ja sifoonida surnud pärmi ja muu jama seest õlle puhtasse kääritusnõusse, tulemus tuleb selgelt palju "puhtam ja muretum". Aga peale villimist
jõudsin veel põranda ära pühkida ning tormasin lennuki peale, imekombel jõudsin õigeks ajaks ummikusse ja õigeks ajaks lennukile. Pudelid jäid
sooja seisma, kegi-d läksid kohe külmemeasse keskkonda. Maitsmine jääb kunagi hiljemaks kui vurts on sisse tulnud...
Harrison Ford Sierra Nevada Pale Ale
ABV 5.5%
IBU 33
EBC 17
OG 1.050
FG 1.008
Kogus 50L
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar