pühapäev, 22. juuni 2014

2. pruul - Harrison Ford Sierra Nevada Pale Ale



 pruulitud 25.05.2014

Jahvatatud Pilsner ja Crystal 100
Retsept:

11kg Pilsner linnast
1kg Crystal 100 linnast
25gr Magnum (60min)
50gr Fuggles (30min)
50gr Cascade (10min)
110gr Cascade (0min)
1tl Irish moss
2pk SafAle US-05



Nagu nimestki välja võib lugeda, on tegemist on klassikalise Sierra Nevada Pale Ale õlle klooniga. Et selle klassikalisust veel rõhutada, siis võtsin loa nime klassikaliste sõnapaaridega veel rikastada. Ütlen kohe ära, et seda retsepti sai ka päris palju ümber tehtud vastavalt olemasolevale toorainele. Nii mõnigi humal ja linnas sai välja vahetatud vastavalt mis oli juba olemas, või kuna silme ees olid juba uued retseptid, siis mõistlik oli kasutada kattuvaid koostisosi tulevaste pruulidega.  Seda kõike loomulikult sobivuse piirides.

Aga asja kallale. Pruulipäev algas taaskord suhteliselt vara. 'Suhteliselt' sellepärast, et kellaaeg oli omadega juba lõunas, aga kuna minu eelmine päev lõppes peaaegu et hommikul, siis lõuna oli minu jaoks enamgi kui hommik. Seekord tegin ‘monopruulimist’, st et õlletegu tegin üksinda ja keegi teine kõrval oma pruuli ei teinud.  Minu eelmisest all-grain õlleteost oli mul palju õppida, eriti mis puudutab ajakulu. Et kogu protsess ei võtaks enam nii palju aega, olin vahepeal soetanud vastavad üleminekud, vahekraanid ja voolikud, need ka õigeks pikkuseks lõiganud ning jahutamiseks ei pidanud enam keldri vahet jooksma, et vee voolu reguleerida või lihtsalt lahti-kinni keerata. Samuti alustasin vee soojendamisega juba toas, kus panin kohe 'hommikul' kolm potti veega tulele. Kui omadega välja jõudsin kolida, oli mul pm juba meskimiseks olev vesi õige temperatuuriga. 




Vesi oli ette valmistatud, hakkasin linnaseid kaaluma ja siis jahvatama.  Ei saanud ka seekord ilma viperusteta – viimane kord kui ma meskimisnõud ehk külmakasti kasutasin, oli Kalamaja pöevade ajal külma vee serveerimiseks. Selle jaoks sai aga kraanisüsteem naukene ümber tehtud ning kui ma nüüd oma kuuma vee sisse kallasin, siis avastasin, et kraan lekib. Kallasin kuuma vee tagasi potti,  olin unustanud sisemise mutri peale panna. Panin mutri ja pingutasin ilusasti ära – nüüd peaks toimima! Kallasin vee taas meskimisnõusse, kuid ikka lekib. Mida jama - kallasin vee uuesti potti tagasi, võtsin kraanisüsteemi lahti ja avastain katkise tihendi. Vahetasin tihendi ära (õnneks oli mul neid varuga võetud!), kontrollisin veel kõik mitu korda üle et ei oleks kusagilt mujalt võimalik lekkida ning panin vee korra uuesti tulele et temp taas üles saada ning kallasin meskimisnõusse. Seekord pidas ilusti, kuid kogu see jamamine u 35 liitri veega oli piisavalt väsitav ja aeganõudev, et jäin kohe alguses mõnusasti graafikust maha.

Meskimine

 Meskimine algas seekord 62C juures 30 minutit, kuna vee temp sai ikkagi natuke madal. Eelmine kord oli jällegi liiga kõrge ja siis pidin hoopistükis jahutama. Aga sain temperatuuri tõstetud 67 kraadini ning meskimine kestis veel 60 minutit. ‘Lendloputasin’ (flysparge) 75C juures ja first runnings’i tulemuseks sain 1.070 @70C, loputuse lõpus oli näit 1.020 @70C (mõõtsin eraldi anumas, mitte kõike koos).  Ilm kuni siiamaani oli ka Kalamaja kohta päris hea, aga keset meskimist tuli kange rahetorm peale ning olin sunnitud oma pruulikoja garaazi kaitsva varjualla kolima. Selg sai kõvasti vatti see päev.

Taevast tuli kutsumata külaline - rahe

 Edasi keetmise juurde. Kui keema läks, lisasin 25gr Magnumi humalad 60 minutiks (mälu järgi lisasin pool neist tegelikult isegi enne keema hakkamist). Seejärel läks 50gr Fuggles’it pooleks tunniks, 50gr Cascade’i 10ks minutiks ning lõkke kustutamisega lisasin veel 110gr Cascade’i.  10 Minutit enne keedu lõppu lisasin ka 1 teelusika Irish Moss’i.  

Nüüd edasi algab jahutamine. Kuna eelmine kord tekkis mul kerge ummistus keedupotis, siis seekord tegin ma korraliku whirlpool’i  kus kõik humalajäägid ja valgud ja proteiinid kogunevad poti keskele, ning selle võrra on lihtsam virret potist kraani kaudu välja lasta.  Peab mainima, et sel moel oli tõesti kõvasti parem ning sellist väga suurt ummistust ei tekkinudki. Jahutasin maha kusagile 28 kraadi juurde, OG näit 1.050, seekord lisasin ka peale keetmist juurde veidi vett, et kokku saada 50 liitrit. Pärmi hakkasin juba meskimise ajal ette valmistama, panin seekord lihtsalt kaks pakki US-05 ja hüdreerisin ära. Oli näha et pärm oli ilus ja elujõuline, seejärel viskasin pool ühte kääritusnõusse ning teise poole teise. Enne muidugi viiret kõvasti kääritusnõudes lokutades-raputades, et pärmile õhku toimetamiseks jätta.

Mõlemad käärimisnõud jätsin garaazi umbes 15C juurde käärima, tuppa soojemasse keskonda viisin rohkem kui kaks nädalat hiljem ehk 12.06. Selle aja jooksul oli õhulukk pidevalt mulksumas, alguses väga tormiliselt (isegi nende jahedate kraadide juures) ning hiljem lihtsalt stabiilselt. Kui tuppa u 20-22C juurde sooja said, siis mulksumine natukene intensiivistus, kuid mitte liiga palju.


Dryhopi lisasin 14.06, kus üks kääritusnõu sai 30gr cascade’i, ning teine 10gr. Plaanis oli võrdselt 20gr panna, aga kuna kallasin otse pakist eelnevalt koguseid välja kaalumata, siis läks seekord nii (nagu alati).  Aga ongi huvitav võrdlusmoment hiljem, eks.


Villisin õlle kahte keg’i 16.06 (3 päeva peale kuivhumaldamist) ning ülejäänud pudelitesse 17.06, iga pudel sai 4gr suhkrut. Üks väike tähelepaneks on see, et seekord ma ei sifooninud õlut teise kääritusnõusse (secondary'sse) edasi ennem villimist, tulemus oli see, et visuaalselt läks siiski päris palju settimata sodi pudelitesse. Edaspidi üritan siiski selle lisa sammu ära teha ja sifoonida surnud pärmi ja muu jama seest õlle puhtasse kääritusnõusse, tulemus tuleb selgelt palju "puhtam ja muretum". Aga peale villimist jõudsin veel põranda ära pühkida ning tormasin lennuki peale, imekombel jõudsin õigeks ajaks ummikusse ja õigeks ajaks lennukile. Pudelid jäid sooja seisma, kegi-d läksid kohe külmemeasse keskkonda. Maitsmine jääb kunagi hiljemaks kui vurts on sisse tulnud...



Harrison Ford Sierra Nevada Pale Ale 

ABV 5.5%
IBU 33
EBC 17
OG 1.050
FG 1.008
Kogus 50L

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar