Olen olnud terve oma elu üle keskmise suur
õllesõber. Juba varases eas, umbes siis kui täisealiseks sain (pluss-miinus
mõned aastad, nagu ikka) oli minu huvi proovida võimalikult palju erinevaid õlletüüpe ja
sorte. Oma mitmete hobidega ning tööga on kaasnenud palju reisimist, mis on ka
minus peituva õllefänni silmaringi aidanud suhteliselt laiaks venitada (näiteks
(hilises?!) teismelise eas sattusin Belgiasse, kus elasime mõnda aega kloostris. Seal sai koos munkadega nende pruulitud
õlut juua, nüüd tean, et need trappist õlled on väärtuslikud nii õllena kui
on oluline osa kultuurist ja pärandist. Või teise näitena ülikooli teadusreis lõuna
Poolasse, mis kujunes minujaoks nädalaseks beer-workshopiks,
kus lisaks paljudele huvitavate Euroopa õllede degusteerimise üritasime lahendada probleemi, kus suurtootjad ei sööks mikropruulikodasid
turult välja. See oli siis enne Suurt Õllerevolutsiooni, vähemalt ei olnud tunda
seda siis Euroopas.)
Minu õllegurmaani taasssünd leidis aset 26.
oktoobril aastal 2013, kui sattusin Tartusse õlleheeros Kristjan Peäske õllekoolitusele ning äkitselt
tundsin valgustust – õhtul koju mines teadsin, et lisaks hea õlle maitsmisele
tuleb loogilise jätkuna hakata ka ise kodus oma lemmikrüübet valmistama. Olin
lausa isegi natukene pahane enda peale, et miks ma ometi selle peale varem pole tulnud. Aga mis seal
ikka, mõeldud-tehtud, soetasin koheselt omale koduse õlletegija
starter-komplekti (kääritusnõu, korkijad, õhulukk, segamislabidas, mõned portselankorgiga
pudelid jne.) ja hakkasin otsast pihta. Alustasin meelega kõige lihtsamate
komponentidega milleks olid siis õllekomplektid (klassikaline beerkit - humaldatud maltoosa ja kuivpärm,
kus õpetuses kirjas, et lisa suhkrut ja kalla kõik kääritusnõusse kokku).
Tegin suhteliselt vähese ajaga mitut eri
stiili õlut, et nendest õllekomplektidest (aka õllekonserv) aimu saada. Õnneks suutsin suure
õhinaga päris mitu laari ära teha, enne kui jõudsin pikemalt asjasse süveneda
ja lugeda John Palmer’i kirjanikudebüüti - legendaarset kodupruulijate
mitteametlikku piiblit “How to Brew” (kolm pöialt püsti – soovitan lugeda! Kuigi
online versiooni pole ta viimased aastad uuendanud (see on tasuta!), pidavat paberversioon up-to-date olema. Mõned küsitavad kohad
leidsin, nagu näiteks pärmi-starteri tegemisel ei tule kasuks kasutada õhulukku, mida ta ka viimasel ajal ise ütleb, aga midagi otseselt väga valesti seal ka pole.
Peale esmaste teadmiste omandamist sain kohe
aru mis mul valesti läks ja mida ma juba õigesti tegin. Aastal 2013 tegin kokku 5 pruuli, mille
üksikasjad kopeerin ka siia blogisse. Õlletegemise kohta ja pruulide progressist
muidu teen märkmeid sellise vanakooli tööriistaga nagu pastakaga ilusasse punasesse raamatusee, mis
kannab pealkirja “Mõdu Memuaarid”. Selle blogi mõte on suuresti enda jaoks (digitaalse/online) õllepäeviku
pidamine ja ka teistele minusugustele pea-ees-kääritusnõusse-hüppajatele minu
tehtud vigade vältimiseks ja et võib-olla leiaks veidi otsema tee paremate
tulemusteni. Peaasi, et katsetamist ära ei jäta!
Lõpetuseks kerkis üks uitmõte, et koduõlle tegemise eesmärk ongi (lisaks fun'ile) oma kodus tehtud kaunikene (või aiataga olev must lammas), aga kas siis tehasetoodang, nö. massiõlu oleks siis lihtsa järeldusena kodutu õlu?
Head pruulimist ning võtke aega atra seada!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar