06.01.2014
1.8 kg Brewer's
Choice Traditional IPA kuivlinnaste ekstrakti (DME)
1.5 kg BrewFerm
Light heledat vedelat linnaseekstrakti (LME)
200 gr
dektsroosi
2 kotikest
spetsiaallinnaseid (sort tundmatu)
2 kotikest
humalaid (sort tundmatu)
100 gr Northdown
humal (pellet, 50gr läks dry-hopping)
Kitiga
kaasasolev pärm
Valmistamine. Kõigepealt keetsin veidi vett ja lasin jahtuda
37C-ni, sisse puistasin pärmi. Pärmi rehüdreerimine või kuivpärmi taas vedelaks
tegemine aitab pärmil kiiremini toibuda ja tugevamaks saada, saab tuvastada
mitte toimiva/aegunud pärmi ning virdes saab suhkrute lagundamine kiiremini pihta
hakata. Lasin tal u 15 minutit soojas vees ellu ärgata, kui oli näha
mullitamist ja vahutamist, mis näitab et pärm on tugev ja elujõuline, siis
lisasin 1 tl dektsroosi. Sellega muutub üles äratatud pärm ka kohe elujõuliseks
ning mingil määral jõuab isegi paljuneda. Selleks ajaks kui virde oled valmis
teinud, on pärm juba kohe valmis suhkruid sööma ja see on õlletegijale ainult
hea.
Secialitygrain ehk spetsiaallinnased tulid kahes kotis, mida pidi
kolmel korral koos humalatega leotama. Tegin vastavalt juhendile kolm leotust
1)
20 min ~70C
2)
20 min 70+C
3)
20 min 70+C
Peale igat leotust lisasin vee kääritusnõusse, peale
kolmandat “mashi”lisasin 50 gr
Northdowni humalapelleteid 7.0% alfahapete sisaldusega, kuumutasin kuni
keetmiseni, lisasin humala, tuli seis, jahutasin kraanikausis külma veega.
Lisasin 200 gr dektsroosi kääritusnõusse ning täitsin
puuduoleva ruumi külma veega. Kokku sain 23 liitrit virret.
OG – 1.052
FG – 1.008
Käärima hakkas 22C juures.
19.01.2014 sifoonisin virde secondarysse ehk teise
kääritusnõusse ning dry-hoppisin 50 gr Northdown humalatega, SG – 1.013 @18C
28.02.2014 hakkasin pudeldama. Selleks lisasin 125 gr
dektsroosi ning lahustasin kuumas vees ära. Kallasin selle tühja kääritusnõusse
ning sifoonisin taaskord virde umber suhkrulahuse peale. Selle teo mõte on selles, et siis ei pea
igasse pudelisse eraldi suhkrut lisama, vaid kõik saab korraga virdele sisse uhada ning karboniseerituse tase peaks jääma mõnusalt ühtlane. Samuti ei pea
erinevaid koguseid arvestama eri suuruste pudelite jaoks.
Maitsmine ja järeldused. 19.04.2014 Karboniseeritus väga hea, vahtu tekkis sõrme jagu ja vajus ruttu dry-hoppimisest, mille ma jätsin kääritusnõusse rohkem kui kuuks ajaks oma ootamatu reisi tõttu. Mõrusus oli väga hea, kõik tundus balansis olevat. Sellest oleks väga hea IPA saanud, kui poleks nii kauaks jäänud humalatega käärima. Kogu mõte oli liikuda järjest lähemale all-grain tüüpi pruulimisele, tõsiselt kahju et palju aega ja resurssi läks raisku, kuid mis teha - elu on selline!
ära. Kõige rohkem häirib väga spetsiifiline maitse, mis on tekkinud ilmselt
PS. sellest seeriast siiski üks pudel mul lõhkes. Põhjust ei tea, aga viisin kohe kõik ülejäänud peale seda intsidenti külma ära.
Postitatud 24.04.2014
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar